Enneagram type 1 – Strikte Perfectionist
Perfectionistisch – Gestructureerd  – Accuraat – Principieel – Idealistisch

Enneagram type 1
Enen leven volgens de regels met een zwart-wit wereldbeeld. Het gaat hen om verbetering en de juiste dingen goed doen. Ze streven perfectie na en werken hard om fouten te voorkomen. Enen zijn principieel en leven volgens strenge waarden en normen. Ze zijn kritisch op anderen, maar nog meer op zichzelf. Enen zijn idealistisch en hebben een hoog moreel besef. Enen hebben een gave voor organiseren, inzichten en evaluaties geven. Dit type is snel gefrustreerd en dat uit zich door passief-agressief gedrag of volstrekt onverwachte woede uitbarstingen.

Emotionele drijfveer en ontwikkeling
Enneagram type 1 kan veroordelend en passief-agressief uit de hoek komen. Het is de uiting van een onderhuidse woede die voortkomt uit frustratie. Enen willen graag dingen perfect op orde hebben en als anderen of zijzelf hun standaarden niet halen levert dit frustratie op. De ontwikkeling van een Enneagram type 1 ligt in het omarmen van zijn eigen imperfectie en OK zijn met zichzelf en wat ze doen.

Wereldbeeld
Enen zien de wereld als niet perfect en voelen de urgentie om van de wereld een betere plek te maken. Dit type focust zijn aandacht op het onderscheid tussen juist en verkeerd, goed en slecht, correct en incorrect, zwart en wit.

Toolbox
Vanuit het ‘Integrative Enneagram’ wordt elk Enneagram type uitgedaagd om alle types in zichzelf te integreren. Enneagram type 1 is standaard al verbonden met de vier volgende types:

Enneagram type 9: Aangepaste Bemiddelaar
Enneagram type 2: Attente Helper
Enneagram type 4: Intense Creatieveling
Enneagram type 7: Enthousiaste Visionair

Subtypes
Ieder Enneagram type heeft drie subtypes met een bepaalde focus: zelfbehoud, sociaal en één-op-één. Bij Enneagram type 1 wordt het subtype zelfbehoud (SP) weergegeven als de ‘Ware Perfectionist’. Dit subtype heeft als streven dat ze zichzelf en de dingen die ze doen perfectioneren. Deze Enen maken zich overal zorgen om en hebben de behoefte om alles te plannen en alles onder controle te hebben. Het subtype sociaal (SO) wordt weergegeven als de ‘Leraar’. Dit subtype heeft als streven de omgeving te perfectioneren. Deze Enen houden zich bezig om het perfecte rolmodel te zijn door een soort van leraar te zijn, maar dan zonder tegenspraak. Ze zijn de eigenaar van de waarheid. Het subtype één-op-één (SX) wordt weergeven als de ‘Ouder’. Dit subtype heeft als streven anderen te perfectioneren en te veranderen. Deze Enen zijn gedreven door een idealistisch plaatje van de wereld of een situatie en zorgen ervoor dat andere mensen hun gedrag aanpassen zodat het klopt.  Dit subtype uit als enige type 1 zijn woede naar buiten. Hun woede kan ontploffen als een vulkaan. Ze zijn ook niet bang voor confrontaties.

Beroepen
Enen zijn ambitieus, praktisch en gedreven. Het zijn perfecte organisatoren die alles tot in de puntjes voorbereiden met to-do lijsten. Ze zijn betrouwbaar, oprecht en hebben een groot plichtsbesef. Dit type vind je vaak terug in beroepen als rechter, officier van justitie, accountant, leraar en event manager.

Meer informatie
Herken jij jezelf in Enneagramtype 1 en wil je graag aan je persoonlijke ontwikkeling werken? Door middel van de Integrative Enneagram test weet je zeker of je echt een 1 bent. Motivatie en zichtbaar gedrag zijn namelijk niet hetzelfde. Nadat je je persoonlijke rapport hebt ontvangen, maken we een afspraak voor twee op maat gemaakte coachingsessies. In de eerste coaching sessie ontrafelen we samen jouw Enneagram rapport met al zijn lagen. In de tweede sessie maken we het praktisch en doen we oefeningen op basis van de nieuwe inzichten. Mochten er nieuwe coachingsvragen ontstaan, dan ben je van harte welkom in mijn coachingpraktijk voor een vervolgtraject. Boek hier de Enneagram test.

Call Now ButtonBel mij