Enneagram type 5 – Stille Specialist
Kennis – Observeren – Privé – Spaarzaam – Expert

Enneagram type 5
Bij Vijven draait het allemaal om kennis vergaren en het willen begrijpen van de wereld om hen heen. Ze zijn analytisch sterk en sluiten zichzelf graag op in een stille ruimte met niks anders dan hun laptop of hun boek. Ze kunnen erg goed alleen zijn en zijn zuinig op hun eigen tijd, ruimte en energie. Enneagram types 5 zijn over het algemeen ook spaarzaam met hun geld en middelen en houden er veelal diverse verzamelingen op na. Vijven zijn echte experts en zoeken alles tot op de bodem en gedetailleerd uit. Ze zijn nieuwsgierig en objectief en kunnen ze hun gevoel goed op afstand houden.

Emotionele drijfveer en ontwikkeling
Vijven houden stevig vast aan hetgeen ze hebben, vaak uitgedrukt in tijd, ruimte, energie en geld. Gemotiveerd door een onbewuste gedachte dat als ze dit los zouden laten ze zouden eindigen als uitgeputte individuen met niks. Aan de andere kant is er ook een angst dat ze overweldigd worden door teveel. Dit zorgt ervoor dat een Enneagram type 5 vaak een minimalistisch en teruggetrokken leven leidt.
De weg van ontwikkeling ligt voor Vijven in het kunnen loslaten van de middelen die zij schaars vinden (tijd, ruimte, energie en geld). Daarmee kunnen Vijven openstaan voor natuurlijkere flow van het in het leven staan. De omgeving kan namelijk ook energie geven i.p.v. dat deze in de ogen van de Vijf alleen maar energie slurpt.

Wereldbeeld
Het wereldbeeld van Enneagram type 5 is dat ze hun schaarse middelen moeten beschermen van de wereld, zodat ze zich kunnen focussen op het opbouwen van kennis en het begrijpen van de wereld. Ze bewaken hun grenzen stevig en zorgen ervoor dat ze niet achterlijk of dom overkomen.

Toolbox
Vanuit het ‘Integrative Enneagram’ wordt elk Enneagram type uitgedaagd om alle types in zichzelf te integreren. Enneagram type 5 is standaard al verbonden met de vier volgende types:
Enneagram type 4: Intense Creatieveling
Enneagram type 6: Loyale Scepticus
Enneagram type 7: Enthousiaste Visionair
Enneagram type 8: Actieve Bepaler

Subtypes
Ieder Enneagram type heeft drie subtypes met een bepaalde focus: zelfbehoud, sociaal en één-op-één. Bij Enneagram type 5 wordt het subtype zelfbehoud (SP) weergegeven als het ‘Kasteel’. Dit subtype bouwt letterlijk en figuurlijk dikke muren om zich heen en zorgt ervoor dat hij volledig afgesloten en zelfvoorzienend is. Op deze manier kan deze Vijf zelf de controle houden over zijn grenzen om te voorkomen dat er een mogelijke dreiging is tot verarming van hun spaarzame middelen tijd, energie en geld. Het subtype sociaal (SO) wordt weergegeven als ‘Totem’. Dit subtype focust zich op het vinden van het ultieme doel in het leven. Deze Vijven relateren zich niet aan mensen, maar aan de idealen die bepaalde mensen nastreven. Dit subtype heeft vooral een hebzucht in het verzamelen van kennis. Het subtype één-op-één (SX) wordt weergeven als ‘Vertrouwen’. Dit subtype is meer intens, romantisch en emotioneel sensitief. Normaal gesproken zijn Vijven zeer privé, maar dit subtype heeft een enorme behoefte aan intimiteit als de persoon die ze zoeken gevonden is en voldoet aan alle vertrouwens-normen. Deze Vijven hebben een eeuwige zoektocht naar die ene persoon met wie hij de veiligste, perfecte en meest vertrouwenswaardige band mee kan vormen.

Beroepen
Vijven vind je vooral in beroepsgroepen waar kennis centraal staat, zoals IT, wetenschap, onderzoek en onderwijs. Hierbij kan je denken aan een software ontwikkelaar, data analist, proces verbeteraar, universitair docent, wetenschappelijk onderzoeker, laborant en uitvinder.

Meer informatie
Herken jij jezelf in Enneagram type 5 en wil je graag aan je persoonlijke ontwikkeling werken? Door middel van de Integrative Enneagram test weet je zeker of je echt een 5 bent. Motivatie en zichtbaar gedrag zijn namelijk niet hetzelfde. Nadat je je persoonlijke rapport hebt ontvangen, maken we een afspraak voor twee op maat gemaakte coachingsessies. In de eerste coaching sessie ontrafelen we samen jouw Enneagram rapport met al zijn lagen. In de tweede sessie maken we het praktisch en doen we oefeningen op basis van de nieuwe inzichten. Mochten er nieuwe coachingsvragen ontstaan, dan ben je van harte welkom in mijn coachingpraktijk voor een vervolgtraject. Boek hier de Enneagram test.

Bel mij