Photo Credit: matheusswanson Flickr via Compfight cc

Regelmatig krijg ik de vraag: Wat voor soort coaching doe je? En dat is niet gek. Er bestaan zoveel soorten coaches: relatiecoach, job coach, burn-out coach, business coach, etcetera. Het is alsof je in een snoepwinkel staat en een keuze moet maken tussen al die vrolijk gekleurde balletjes en kubusjes. Echter, al die snoepjes hebben in de basis een aantal overeenkomsten: ze bestaan uit suiker, een lekker smaakje en je wilt er meer van. Dat is nou ook het geval met coaches: in de basis doen we allemaal hetzelfde. Overigens, niet dat we ‘lekker’ smaken, maar misschien smaakt het na een eerste sessie wel naar meer…

Oorsprong coaching

Wat doet een coach dan in de basis? Een mooie uitleg vind je letterlijk in het woord zelf. ‘Coach’ is de Franse en Engelse vertaling van rijtuig. Beeld je een rijke handelaar in, die van de markt terug naar huis moet komen zonder zijn laarzen vies te maken en uren te lopen (de coachee). Die handelaar gaat op zoek naar een koetsier met een rijtuig (de coach). De koetsier helpt de man in het rijtuig en vraagt waar hij heen wilt gaan (het vraagstuk). Vervolgens stapt de koetsier op de bok en begeleidt het rijtuig met de handelaar erin naar de plaats der bestemming (het coachingsgesprek).

Essentie coaching

De bovenstaande alinea beschrijft niet alleen een mooi verhaal over de oorsprong van het woord coachen. Het is zeer treffend voor wat de essentie is van coaching. De coachee is iemand die net als de handelaar ‘ergens naar toe wilt’. Dat is het coachingsvraagstuk en kan variëren van het oplossen van een situatie of probleem tot het onder de knie krijgen van een vaardigheid. De coach is iemand die net als de koetsier iemand anders begeleidt in zijn wens om van A naar B te komen. De coach heeft hierin een faciliterende en ondersteunende rol. Uiteindelijk zijn het de coachee en de handelaar die bepalen waar het over gaat en waar de bestemming is. De coach kan er enkel voor zorgen dat de paden juist bewandeld worden, zodat het rijtuig niet vastloopt in de modder. Kortom, een coach is in essentie iemand die een ander begeleidt in de wens om van A naar B te komen.

Soort coach

Nu de basis van het coachen duidelijk is, komen we terug bij de verschillende soorten coaches. Welke elementen zorgen ervoor dat coaches verschillen? Bij snoepjes zijn dat de geur-, kleur- en smaakstoffen. Bij coaches lijkt het meer om de doelgroep te gaan. Want waarin verschilt een burn-out coach van een relatiecoach? Inderdaad, de doelgroep. De basisvaardigheden van een coach concentreren zich op luister-, vraag-, feedback en andere gesprekstechnieken. Deze zijn niet anders bij iemand die met een burn-out vraag komt of bij iemand die met een relatie vraag komt. Enkel wanneer de coach een adviserende rol aan neemt, zou je kunnen zeggen dat een specialisatie op doelgroep van toegevoegde waarde is. Maar dat is nu juist wat een coach (volgens de definitie van ICF) niet doet. De kracht van coaching zit in het feit dat jij als coachee de antwoorden al in je hebt. In dat opzicht kunnen we onszelf afvragen wat een specialisatie bijdraagt aan de kwaliteit van de coach. Ik heb zelf ervaring met rekrutering en heb me bewogen in de corporate business wereld. Ben ik daardoor enkel een business of job coach? Nee. Ik coach bijvoorbeeld zowel jonge ondernemers als mensen met persoonlijke vraagstukken over relaties, zelfvertrouwen enzovoort. Sterker nog, ik geloof dat een vraagstuk over werk niet los staat van iemands privé leven. Het één heeft impact op het ander. Ik kies er voor om me te concentreren op elk persoon apart met vragen in welk gebied dan ook. Als je het zou willen bestempelen, zie het als een custom-made benadering. Iedereen is voor mij uniek en elk gesprek anders.

Meer weten over mijn aanpak? Klik hier voor Over Ficy.

 

Verklaring begrippen:

  1. Coachee refereert naar de persoon die gecoacht wordt. Het is een term dat veelvuldig binnen het vak coachen gebruikt wordt in plaats van cliënt of klant.
  2. ICF is de afkorting voor International Coach Federation. Dit is de grootste beroepsorganisatie van coaches ter wereld. Voor meer informatie zie http://www.coachfederation.nl/
Call Now ButtonBel mij