Photo Credit: Piyushgiri Revagar Flickr via Compfight cc

“I think I think too much” 

Denken. Overpeinzingen. Piekeren. Gedachtes geven betekenis aan ons leven, zowel positief als negatief. Maar waar komen die gedachtes nou eigenlijk vandaan? Wat gebeurt er allemaal in je hoofd? Alles wat we doen en denken wordt bepaald door een aantal chemische processen in ons hoofd. Tijd om eens in ons brein te duiken.

 [C9H11NO4 – CO2 = C8H11NO2]

Een kleine chemische trigger. Bovenstaand staat de formule voor het aanmaken van dopamine. Dopamine is een neurotransmitter. Dat is een stofje dat zorgt voor de communicatie tussen zenuwcellen in de hersenen. Dit zogenaamde ‘gelukshormoon’ zorgt voor motivatie en geeft een gevoel van genieten. Gedachtes ontstaan door de communicatie van hersencellen met elkaar. En positieve gedachtes hebben een rechtstreeks verband met de aanmaak van dopamine. Kortom, gedachtes komen voort uit chemische processen, maar hebben ook een effect hierop. En specifiek heeft dopamine een rechtstreeks verband met positieve gedachtes, motivatie en een geluksgevoel. Iets waar we anders niet zo snel bij stilstaan. Dank je wel dopamine daarvoor!

Allesoverheersende gedachtes

Ken je het gevoel dat je een gedachte hebt die de hele dag op je schouder zit bij alles wat je doet? Die je afleidt van je werk en de dingen die je moet doen? Een gedachte die de controle lijkt over te nemen? Zou het niet relativerend zijn om die gedachte te reduceren tot een simpel chemisch proces? Het zijn maar hersenspinsels voortkomend uit chemische processen. En er worden een hoop gedachtes daar in je brein geproduceerd. Zijn die gedachtes allemaal gebaseerd op de waarheid? Onderwerpt die gedachtenfabriek daar bovenin de gedachtes eerst aan een wetenschappelijk onderzoek voordat ze gepubliceerd worden? Het antwoord is simpelweg ‘nee’. Gedachtes worden random als losse flodders in je hoofd geschoten. Let er maar eens op. De ene zal gaan over iets onbenulligs als ‘ik heb zin in koffie’, als de andere die opeens gaat over ‘ik moet toch wel dat ene ding gaan afmaken, anders…’. En afhankelijk van de waarde die je er zelf aan plakt, zal de gedachte een gevoel oproepen of meer blijven plakken. En daarbij: alles wat aandacht krijgt, groeit!

Mind shift

Wat kunnen we hiermee? Een hoop! Want het betekent dat je invloed hebt op je gedachtes en dat het een mind shift is om te erkennen dat ze niet per definitie waar hoeven te zijn. Dat het zinvol kan zijn om ze te testen, analyseren en te checken op waarheid. Dat is fascinerend en relativerend en kan lucht (CO2) geven aan de soms overweldigende gedachtes die we kunnen hebben.

Dus denk niet dat je teveel nadenkt, het is de werking van je brein. Maar heb je een specifieke gedachte die je echt dwars zit? Dan ben ik er als coach. Het begeleiden in het analyseren, uitdiepen en verklaren van wat er non-chemisch in je hoofd afspeelt is typisch iets wat ik doe in een coach gesprek.

Wil je meer weten? Klik hier voor mijn werkwijze.

Call Now ButtonBel mij